Blog Arjan Wanders

Ampulz verzorgt de besturing van de stroomvoorziening voor zware machines waarbij veel verschillende disciplines komen kijken: elektronica, mechanica, hard- en software. Echte oer-hollandse intelligente hoogwaardige maakindustrie.

 

Welk werk doe je als service technician?

Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een prototype converter. Op dit moment werk ik aan het hele stappenplan hoe een prototype tot stand komt. Ik ben samen met de engineer en de 3D- tekenaar aan het bekijken hoe we de kast gaan opbouwen en indelen. Er komen grote en zware vermogenselektronica onderdelen in. Deze dienen speciaal geplaatst te worden, omdat er rekening gehouden moet worden met een aantal facetten zoals gewicht, positionering in de koelingsluchtstroom, veilige afstand tot andere onderdelen en positionering. Dit alles zodat de verschillende spanningen elkaar niet kruisen.


En wat is dan jouw rol?

Doordat ik voorheen bij assemblage werkzaam was, ben ik bekend met het maken van de converters. We hebben vele projecten voor deze (zelfde) klant gedaan en ik was bij alle projecten betrokken. Daarom maak ik dit prototype zelf; een speciale frequentieomvormer die erg nauwkeurig is. De omvormer wordt voorzien van zware componenten zoals DC spoelen, AC spoelen en gelijkrichtersbruggen. Verder komen er de grotere weerstanden, condensatoren en allerlei soorten beveiligingen in de kast. Via een HMI is deze omvormer lokaal te bedienen, maar is ook bedienbaar vanaf een plant control systeem, op afstand dus.

 

En wat komt daarna?

Eerst zorgen we ervoor dat we intern alle testen goed hebben doorlopen. We kijken natuurlijk of alle functies doen wat ze zouden moeten doen en of alle trips en beveiligingen goed werken. Dan volgt de FAT (Factory Acceptance Test) met de klant en gaat de kast vervolgens naar site. De laatste keer dat dit moest gebeuren heb ik de site implementatie samen met de Commissioning Engineer gedaan. Op site wordt de converter op de juiste plaats neergezet en alle voedings- en signaleringsbekabeling wordt correct aangesloten. Daarna heb ik mijn collega geassisteerd met het inbedrijfstellen van de omvormers.


Nu ben je bezig met het ontwikkelen van een prototype; doe je nog meer projecten of alleen deze?

Ja, ik doe zeker nog andere projecten. Bijvoorbeeld bij een klant in Leiden staat een 10KV NSA-verdeler waarvan de powermeter niet meer communiceerde. Ik heb daar alle configuratiesettings uit de defecte meter kunnen halen en een nieuwe powermeter geïnstalleerd. Daarna de meter met de bestaande settings opnieuw kunnen inregelen, waardoor de communicatie via modbus weer functioneerde.


Wat voor opleiding heb jij gedaan dat je nu dit soort techniek begrijpt?

Ik heb op de MTS gezeten, en heb via werk een instrumentatie technicus opleiding, middenspanningopleiding en laagspanningsinspecteur opleiding gedaan. Verder komt m’n kennis en kunde hoofdzakelijk van het lange samenwerken met al m’n collega’s. Via hen heb ik heel veel geleerd.


Welke aspecten van je werk vind jij het leukst?

Ik vind de variatie in het werk erg mooi! Voor dit type omvormers heb ik drie en half jaar lang als sitemanager in Amerika gezeten. Dit soort klussen maakt het werk echt heel afwisselend en interessant.  Steeds vier weken op en af. Samen met een andere collega heen en weer gereisd naar Amerika en het site management gedaan. Af en toe zo’n opdracht in het buitenland is echt bijzonder.
Dus de variatie én de kans om dingen in het buitenland te zien vind ik leuk. Daarnaast werken we voor interessante klanten aan unieke projecten. Ik heb altijd een heel goed gevoel als ik heb bijgedragen aan een bijzonder project en de klant blij is.

 

Heb je belangstelling in de vacatures van Ampulz?

Top