Blog Menno Koopman

 

Ampulz zorgt voor de besturing van de stroomvoorziening voor zware machines, waarbij veel variabelen komen kijken: elektronica, hard- en software en zelf ontwikkelde besturingssystemen en kasten. Echte oer-hollandse intelligente hoogwaardige maakindustrie.

Menno werkt al 14 jaar bij Ampulz, kent onze systemen door en door en werkt voor onze klanten door heel Europa. Hij heeft de opleiding HTS elektrotechniek gedaan in Leeuwarden.

 

Je bent net terug uit China, wat heb je daar gedaan?

Een watergekoelde 350kW frequentieregelaar moest worden vervangen. Hij was defect geraakt als gevolg van een lekkage. Deze frequentieregelaar is onderdeel van een container die wij hebben geleverd in een totaal project, waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit (2MW). Daarnaast moesten er nog een aantal metingen worden uitgevoerd voor de eindoverdracht aan de eindklant.


Je moest gisteren vlak voor onze afspraak ineens weg: wat was eraan de hand?

Er kwam een storingsmelding binnen van HFML uit Nijmegen. Hier hebben wij een aantal jaren geleden een bijzondere gelijkrichter geleverd van 20MW, deze kan 2x20kA bij 500V leveren.
De storing betrof een vreemde stroommeetwaarde; bij een uitgeschakelde belasting was de meetwaarde nog steeds rond de 20kA aan het schommelen. De uitgangsstroom wordt met een extreem nauwkeurige DCCT gemeten. De DCCT bestaat uit een grote meetkop, die om de koperrails zit en een controle unit die in de besturings- en beveiligingspanelen is ingebouwd. Bij de meetkop bleek geen probleem te zitten, dus hebben we de controle unit uitgebouwd en getest. Hieruit bleek dat er intern een fout zat, die we niet ter plekke konden repareren.

 

En nu…?

Nadat ik overleg heb gehad met de fabrikant van deze DCCT en onze klant om de optimale oplossing voor alle partijen af te stemmen, is besloten dat ik direct de controle unit meeneem en persoonlijk aflever bij de fabrikant. Deze zal een storingsanalyse verzorgen, waarna deze kan worden gerepareerd en tot slot weer opnieuw gekalibreerd kan worden.


Wat maakt deze gelijkrichter bijzonder?

Bij HFML doen ze fundamenteel onderzoek naar eigenschappen van materialen als gevolg van een magneetveld. Hiervoor is een zeer stabiel magneetveld nodig. Dit magneetveld wordt opgewekt, door een gelijkstroom door een magneet te sturen. Hoe stabieler deze gelijkstroom, hoe stabieler het opgewekte magneetveld. De afgesproken maximale rimpel is 10ppm (0,001%), maar in de praktijk blijft de rimpel hier ver onder. HFML heeft hiermee de meest stabiele gelijkrichter ter wereld!

 

Ons specialisme is zorgen voor de stabiele conversie, dus dat je perfecte stroom- en spanningssignalen hebt voor een bepaalde toepassing.


Dit bijzondere werk, is dat ook hetgeen dat jouw werk interessant en leuk maakt?

Wat voor mij het werk uiteindelijk het leukst maakt is de afwisseling; soms zit je bij een melkfabriek en dan weer bij een windmolenpark, dat maakt het allemaal afwisselend. Het blijft elektrotechniek, maar de ene keer is het ons eigen ontwerp en de andere keer is het ontwerp van een andere leverancier en dan moet je daar mee aan de slag. Dat, in combinatie met het internationale karakter van ons werk, maakt het voor mij iedere keer weer mooi. Met een beetje geluk zit je een aantal keer per jaar in een vliegtuig naar een klant! 


Ampulz onderscheidt zich door de specialistische kennis. Verwachten we van nieuwe medewerkers dat ze alles al kunnen?

We hebben collega’s nodig die het reguliere werk kunnen en voor het gespecialiseerde werk van de vermogenselektronica leiden we intern op. Hier is namelijk geen specifieke opleiding voor; nieuwe commissioning engineers lopen gewoon mee op bestaande projecten.

 

Belangstelling voor de vacature van Commissioning Engineer bij Ampulz? Solliciteer hier!

Top