Blog Wessel Weijenberg

Wessel werkt sinds februari 2017 bij Ampulz en vertelt hier over de rollen en verantwoordelijkheden van zijn functie.

Wat houdt je functie in bij Ampulz?

Bij Ampulz heb ik een aantal hoofdtaken: ik ben als Project Manager verantwoordelijk voor de executie van enkele projecten en daarnaast leid ik als Manager Projects de ProjectManagement-organisatie/office (PMO) en ben daardoor proces-eigenaar van de Project Management processen. Daarnaast ben ik tevens accountmanager voor onze Defense Business. Mijn rol is echt een mix van beleidszaken en daadwerkelijk projectmanagement.


Waar ben je zoal mee bezig in de week?

Elke week keur ik uren goed die er op mijn projecten, momenteel 16, door engineers wordt geschreven en houd de kosten en prognose bij in het system. We plannen wekelijkse voortgangsmeetings per actief project – tijdens assemblage kunnen we daar de frequentie van verlagen – en in de minutes-of-meeting leggen we allerlei acties vast, ik check de opvolging daarvan, dus ik stuur echt op het planmatige, op het proces. 
Voor mijn projecten ben ik af en toe op locatie bij de klant en bespreek ik de voortgang of issues; voor de Defense Account heb ik op meer strategisch level overleg met de klanten.

Verder, als lid van het MT, is er overleg waarin we organisatorische zaken bespreken zoals resources, financiën, strategie en dat soort zaken. Ik zorg ervoor dat de projectmanagementorganisatie (PMO) optimaal functioneert, door vacatures in te richten en het proces steeds te blijven verbeteren. Omdat we naarstig op zoek zijn naar een projectleider, pak ik daar ook momenteel taken van op in het wervingsproces.
Afgelopen weken heb ik vrij veel tijd besteed aan de ISO en VCA certificering van onze processen.

 

Aan wat voor projecten kan ik denken?

Met Ampulz zitten we echt in de high-tech projecten, dit soort trajecten vergen tijd en aandacht en zijn risicovol. De projecten die bij mijn rol horen zijn, volgens onze QMS processen, ontwikkelprojecten en systeem integratie projecten, daar bedoel ik mee dat het nieuwe engineering vraagstukken zijn met  ontwikkeling en nieuwe ontwerpen en eventueel systeem-integratie bij de klant. Daar zit dan een team van drie tot vier engineers op met een looptijd van ongeveer 40 weken, inclusief testen, on site bij de klant installeren en integratie. Onze klanten hebben zelf ook ontwikkeltrajecten met een lange periode, dus dat is, wat dat betreft, in lijn met onze klantverwachting.
De carbon copies, bestaande kasten die als kopie geleverd worden en waar we al goedgekeurde tekeningen van hebben, vallen onder de backoffice processen. De doorlooptijden hiervan zijn een stuk korter.


Hoe hou je grip op de projecten?

Vanuit mijn PMO rol heb ik vijf controls gedefinieerd om de projecten te beheersen. Het doel hiervan is dat de projecten meer voorspelbaar zijn en dat zichtbaar wordt waar het dan eventueel misgaat. Cost control is daar één van, maar ook risico, scope, het schema en natuurlijk moet ook de kwaliteit van ons product onder controle blijven. De controls werken natuurlijk ook op elkaar in, ze zijn allemaal gecorreleerd, maar door ze te scheiden wordt het geheel transparanter en behapbaarder.
We moeten dus goed coördineren en afstemmen met de engineers, de technische inhoud doen ze helemaal zelf, maar het proces doen ze met mij! Als Project Manager en Manager PMO moet ik bewust zijn van het risico dat een design met zich meebrengt, dus kennis van de inhoud is wel degelijk van belang.


Jouw functie lijkt me heel divers!

Ik heb een super leuke inhoudelijke en uitdagende functie, ik kan aan heel diverse vraagstukken werken, zowel organisatorisch, strategisch, als uitvoerend en deze variatie van taken en verantwoordelijkheden in een multi-disciplinaire high-tech omgeving maakt en houdt het voor mij zeer interessant.

 

Wil je meer weten over werken in de PMO van Wessel? Lees hier de vacaturetekst van Projectleider.

Top